För skolan: Vinterfåglar inpå knuten

26–29 januari 2024. Var med och tävla med din barngrupp/klass!

 

Under den sista helgen i januari räknas varje år fåglar vid och kring fågelmatare i hela Sverige. För att även förskolor och skolor skall kunna delta ingår även fredagen och måndagen runt helgen i räkningen. Förutom nöjet med själva matningen ges barnen möjlighet att lära sig de vanligaste fåglarna vi har i Sverige under vintern. Vi på BirdLife Sverige hoppas att din klass eller förskola deltar genom att sätta upp eller bygga en fågelmatning och mata fåglar! Genom att skicka in bilder på er matning, en lista på fågelarter ni sett under fredag 26 januari och måndag 29 januari, samt en kort text om vad barnen lärt sig deltar ni i en tävling med fina priser!

 

Det är bra att börja mata fåglarna så tidigt under vintern som möjligt så att fåglarna med säkerhet hittar till er matning under sista helgen i januari. Fåglar tar hjälp av oss när vi matar dem, för att inte tala om sällskapet som vi själva får när vi sitter vid köksfönstret och tittar.

Fredag den 26 januari och måndag den 29 januari gör ni själva uppdraget:

  • Fotodokumentera er fågelmatning
  • Försök sätta ihop en lista över de arter ni ser under dessa dagar
  • Skriv en kort text på max en  A4 som handlar om vad barnen lärt sig och hur deras upplevelse med fågelmatningen varit. Lämna gärna barnens tankar och kommentarer.

Skicka in fotodokumentation (max 3 bilder), artlista samt text senast den 5 februari till anette.barr@birdlife.se

Anmäl er här Sista anmälningsdag 25/1 2024

 
 

Gör så här: Sätt upp en eller flera fågelmatningar på skolgården eller i närområdet under januari. Ju tidigare desto bättre, fåglarna lär sig var maten finns och återkommer så länge det finns mat. Observera gärna fåglarna och försök att artbestämma dem under tiden ni har matningen igång.

Så här gör ni för att mata fåglar:

Småfåglar trivs bäst om maten finns nära träd och buskar, men beroende på hur skolgården är utformad får ni göra det som fungerar bäst. Det går att mata småfåglar på alla möjliga olika sätt men vanligast är att hänga upp olika typer av mat i träd och buskar. Man kan mata fåglar med en inhandlad fågelmatare, eller bygga en egen. En enkel fågelmatare kan byggas med hjälp av tomma mjölkkartonger som hängs i ett snöre från en gren, du kan också tillverka egna matbollar, se förslag på fågelmat nedan.

Artbestämning av fåglar, klicka här

För att skolan ska kunna delta i den ”skarpa” fågelräkningen av Vinterfåglar inpå knuten behöver en lärare i förväg förbereda och ansvara för detta. Läs hur ni gör här
OBS! Det är inget krav att delta i den skarpa versionen av evenemanget!

Inspireras av Naturlänkens tema Vinterfåglar inpå knuten se pdf här

 


På Naturuppdraget.se finns kul aktiviteter att göra tillsammans med barnen. 

Exempel: Fågelartsuppdraget, Fågelresturang med olika menyer, Snöfågel istället för snögubbe, Tillverka en fröautomat av returmaterial, Baka en fågelmatskaka eller tagboll